Sähkön kilpailutus netissä – näin paljon kuluttaja voi säästää

Sähkön kilpailuttaminen vertailusivuston avulla on ollut jo parin vuoden ajan yksi suosituimmista keinoista kilpailuttaa sähkösopimuksia. Onkin upeaa, että niin yrittäjillä, kuin myös kuluttajilla on nykyään mahdollisuus kilpailuttaa sopimukset helposti. Mutta kuinka paljon kilpailutuksen avulla pystyy todella säästämään?

Hinnat korkeammalla kuin vuosiin

Kuten on uutisoitu, ovat sähkön hinnat korkeammalla kuin vuosiin. Tähän vaikuttavat monet asiat, kuten esimerkiksi naapurimaan tilanne, sähkön kova tarve ja sääolosuhteet. Sähköpörssin hinta kun muuttuu joka hetki riippuen juuri sen hetkisestä tilanteesta kysynnän ja tarjonnan saralla.

Toimijoita sähkön markkinoilla ovat sähkön tuottajat myyntipuolella, kun taas puolestaan ostamassa tätä sähköä ovat sähkön vähittäismyyntiä harjoittavat tahot sekä teollisuuslaitokset. Nämä kaikki vaikuttavat kukin suuresti juuri sen hetkiseen sähkön hintaan.

Tällä vuosituhannella suomalaiset ovat tottuneet sähkölaskuihin, joissa ilman siirtomaksua oleva sähkön hinta on ollut noin 4-6snt/kWh. Vuoden 2022 huhtikuussa hinnat lähtivät taas nousukiitoon Ukrainan sodan vuoksi ja artikkelin kirjoittamishetkellä on viimeisen kuukauden pörssisähkön spot-hinnan keskihinta ollut 28.94 snt/kWh.

Ota ehdot selville ajoissa

Kun olet allekirjoittamassa sähkösopimusta, lue sen ehdot huolella. Mediassa on noussut esille sähkösopimuksia, jotka ovat olleet määräaikaisia. Kun sähkösopimuksesta on haluttu päästä eroon, on joillekin langetettu sopimuksen rikkomussakkoja jopa tuhansien eurojen edestä.

Tänä päivänä sähkön kilpailuttaminen netissä on yksi helpoimmista – ellei helpoin keino kilpailuttaa sähkösopimuksia jouhevasti. Myös ehdot näkyvät selkeästi ja hinnat sekä pääasiat sopimuksesta näkee kätevästi yhdellä vilkaisulla.

Pääset lukemaan sopimusehtoja nopeasti klikkaamalla kiinnostavaa sähkösopimusta ja kun täytät omat tietosi asumismuodosta, omasta sähkönkulutuksesta ja muista seikkaperäisistä asioista, saat yksilöllisen sopimuksen käden käänteessä. Näin aikaa jää myös muihin arjen askareisiin ja kiireellisiin asioihin.

Rahaa voi jäädä muuhunkin

Onko muutostasi tai sähkösopimuksen sopimisesta vuosia aikaa? Ennen sähkösopimukset hoidettiin soittamalla tai paikan päällä käymällä, jolloin jonottaessa pystyi toki lukemaan aikakausilehtiä tai keskustelemaan tutun kanssa, joka on sattunut tulemaan samaan jonoon.

Entä jos ajan voisi kuitenkin käyttää paljon tehokkaammin? Moni on hämmästellyt sitä, miten helppoa sähkön kilpailuttaminen netissä nykypäivänä on. Vain muutamalla klikkauksella saat tehtyä saman siinä ajassa, mikä olisi ennen kulunut sähköyhtiöiden asiakaspalveluun jonottaessa. Parhaimmillaan se on saattanut viedä jopa moniakymmeniä minuutteja.

Sen lisäksi että vertailu internetin ihmeellisessä maailmassa säästää aikaa, voi se parhaimmillaan säästää monia kymmeniä prosentteja rahaa verrattuna kalliimpaan sähkösopimukseen. Sähköyhtiöiden sähkön hinnat muodostuvat aina erilaisista rakennuspalasista ja joskus on vaikea hahmottaa itse, mikä kokonaissumma tulee oikeasti olemaan. Siksi on hyvä nähdä mustaa valkoisella nenänsä edessä, jotta sähkömyyjien sanat eivät liikaa sekoita pääkoppaa.

Paljonko rahaa säästyy kilpailuttamalla?

Voit säästää rahaa satoja euroja kuukaudessa, riippuen tietysti vertailukohteesta. Mitä enemmän sähköä kuluu, sitä suuremmat ovat myös säästöt. Sähkösopimuksissa on paljon eroja ja ne on helpoin tunnistaa lukemalla asiat rauhassa.

Jos siis sähkönmyyjä soittaa, ei välttämättä kannata heti tarttua ensimmäiseen tarjoukseen. Kun pystyt lukemaan sopimusehdot rauhassa esimerkiksi omalta kotisohvaltasi, ehdit keskustella aiheesta myös mahdollisesti oman perheen tai vaikkapa naapurin kanssa.

Voit saada oikeasti mittavia säästöjä ja siksi sähkösopimuksella on oikeasti väliä. Varsinkin tulevan talven saapuessa ja lämmityskustannusten noustessa. Älä siis epäröi kilpailuttaa sähkösopimuksia.

Miten kannattaa toimia?

Ei kannata jäädä stressaamaan sähkön kasvavia hintoja. Ota ohjat omiin käsiisi.

Katso sähkösopimuksien kilpailutus-sivustolta, mikä on tämän hetken halvin sähkösopimus juuri omaan tilanteeseesi. Myös sähköyhtiöiden asiakaspalvelu neuvoo tarvittaessa.

Jätä kommentti