Miksi lainat kannattaa kilpailuttaa netissä? Viisi tärkeintä syytä

Enää lainaa ei tarvitse hakea vierailemalla pankin toimistossa, sillä nykyään vakuudettomia lainoja on helppo hakea netissä. Koska vaihtoehtoja on paljon, kannattaa lainat aina kilpailuttaa, jotta voi löytää edullisimman lainatarjouksen. 

Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken olennaisen, mitä sinun tulee tietää lainojen kilpailuttamisesta ja lainatarjousten vertaamisesta parhaan lainatarjouksen löytämiseksi. 

Lainojen kilpailuttaminen säästää vaivaa

Kilpailuttaminen tarkoittaa lainatarjousten pyytämistä useilta eri rahoituslaitoksilta. Lainojen kilpailuttaminen on nopeinta ja kätevintä jonkun lainapalvelun kautta. Lainanvälittäjät eivät itse myönnä lainoja, vaan välittävät lainahakemukset yhteistyökumppaneilleen, joita voi olla jopa kymmeniä. 

Nykyään eri lainanvälittäjiä on jo todella paljon, joten moni kokee vaikeaksi valita, minkä välittäjän valitsee. Netissä on kuitenkin monia kilpailutuspalveluita, kuten Lainojen-kilpailutus.fi, jotka erikoistuvat tarjoamaan tietoa eri lainatyypeistä ja lainapalveluista. 

Myös arvosteluiden ja muiden lainaajien kokemusten lukeminen lainanvälittäjistä voi olla hyödyllistä ennen valinnan tekemistä. Toki lainat on mahdollista kilpailuttaa myös useamman lainanvälittäjän kautta.

Netissä voi kilpailuttaa eri lainatyypit

Netissä on mahdollista hakea useita eri vakuudettomia lainatyyppejä, kuten kulutusluottoa, joustoluottoa ja yhdistelylainaa. Nämä ovat yleisiä lainoja, joita haetaan eri tarkoituksia varten sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin. Vakuudettomia lainoja voi hakea kätevästi lainanvälittäjän kautta ja siten kilpailuttaa lainat. 

Joissakin palveluissa on myös mahdollista kilpailuttaa vakuudellisia lainoja, mutta prosessi on hieman monimutkaisempi kuin vakuudettomien lainojen kilpailutus. Vakuudellisen lainan saaminen edellyttää omaisuuden asettamista lainan takuudeksi. 

Lainan kilpailuttaminen on nopeaa

Kun lainahakemus tehdään lainapalvelun kautta, lähettää lainapalvelu sen yhteistyökumppaneilleen. Näin yhdellä hakemuksella on mahdollista saada useita lainatarjouksia. 

Lainahakemuksen tekeminen vie vain muutaman minuutin; hakemukseen tarvitsee täyttää haettava lainasumma, laina-aika ja omat henkilötiedot. Lainaa on useimmissa tapauksissa myös mahdollista hakea yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. 

Jokaisella lainapalvelulla ja rahoituslaitoksella on omat kriteerinsä sille, kuka voi lainaa hakea. Yleisimpiä vaatimuksia ovat vähintään 18- tai 20-vuoden ikä, Suomen kansalaisuus, vakituinen osoite Suomessa, säännölliset tulot ja puhtaat luottotiedot. Lainapalvelu voi tarkistaa hakijan luottotiedot automaattisesti, joten niistä ei tarvitse itse huolehtia. 

Lainatarjoukset voi saada lähes saman tien, ja hakijan tehtäväksi jää ainoastaan lainatarjousten vertailu ja halutessa lainatarjouksen hyväksyminen. Lainojen kilpailuttaminen lainapalvelun kautta ei maksa mitään eikä myöskään sido hakijaa mihinkään.  

Lainat voi myös kilpailuttaa itse, mutta silloin lainahakemus on lähetettävä erikseen jokaiselle pankille, jolta haluaa lainatarjouksen saada. Lainojen kilpailuttaminen itse on huomattavasti hitaampaa ja työläämpää kuin lainanvälittäjän käyttäminen. 

Lainojen kilpailutus voi tuoda merkittäviä säästöjä

Lainatarjousten kilpailuttamisen tarkoitus on löytää edullisin lainatarjous parhailla ehdoilla. Lainojen kilpailuttaminen paljastaa erot lainatarjousten välillä. 

Lainatarjouksissa voi olla huomattavia eroja, joten niitä kannattaa aina vertailla huolellisesti. Kaikkein olennaisinta on verrata lainan todellista vuosikorkoa, sillä se kertoo lainan kokonaiskustannukset vuositasolla. Todellinen vuosikorko sisältää nimelliskoron lisäksi myös lainan kaikki muut kustannukset, kuten mahdolliset tilinhoitomaksut. 

Mitä suuremmasta lainasummasta ja pidemmästä laina-ajasta on kyse, sitä tärkeämpää lainojen kilpailuttaminen on. Lainojen kokonaiskustannuksissa voi olla jopa satojen tai tuhansien eurojen ero. Vaikka yhden prosenttiyksikön ero ei vaikuta suurelta, saattaa sillä olla merkittävä vaikutus lainasummaan pidemmällä aikavälillä. 

Lisäksi aina tulee perehtyä lainan ehtoihin, kuten voiko lainan maksaa kuluitta takaisin ennakoitua nopeammin ja onko lainalle mahdollista saada maksuvapaita kuukausia.

Lainan kilpailuttaminen kasvattaa mahdollisuuksia lainan saamiseen

Mitä useammalle rahoituslaitokselle lainahakemus lähetetään, sitä paremmat mahdollisuudet myöntävän lainapäätöksen saamiseen on. Jokainen rahoituslaitos voi itse määritellä lainojensa korkotason, ja jokainen lainatarjous on aina henkilökohtainen.

Myöntävän lainapäätöksen saamiseen ja lainan todelliseen vuosikorkoon vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijät: 

  • Työsuhde
  • Tulojen säännöllisyys ja suuruus
  • Asumismuoto 
  • Muut olemassa olevat lainat 

Rahoituslaitokset arvioivat hakijan maksukyvyn ja tekevät sen perusteella riskiarvion, joka määrittää lainan koron ja kulut. Sen takia sama hakija voi saada hyvinkin erilaiset lainatarjoukset eri toimijoilta. Tosin on hyvä myös pitää mielessä, että lainatarjouksen saaminen ei koskaan ole taattua. 

Jätä kommentti