Teknologian jatkuvan kehittymisen myötä, ihmisten käyttöön tarjotaan jatkuvasti uusia teknologioita, jotka helpottavat arkielämää tai ammatillista elämää. Näiden teknisten innovaatioiden joukkoon kuuluvat myös niin sanotut NFC-tunnisteet. Nämä tunnisteet voivat olla esimerkiksi pieniä tarroja tai avaimenperiä ja ne sisältävät pienen antennissa kiinni olevan muistisirun. Tämän muistisirun aktivoi NFC-lukijalaite, joka voi olla esimerkiksi puhelin tai tabletti. Tämän jälkeen NFC-tunniste lähettää sisältämänsä tiedot lukijalaitteelle ja sen sisältämä toiminto on mahdollista ottaa lukijalaitteessa käyttöön.
NFC-tunnisteilla on useita käyttötapoja ja koska NFC-tunnisteet ovat pieniä, helppokäyttöisiä ja suhteellisen halpoja, on niiden käyttö yleistynyt viimeisten vuosien aikana. Tässä artikkelissa kerromme, mihin asioihin NFC-tunnisteita voi käyttää ja taustoitamme muun muassa niiden historiaa ja mahdollista tulevaisuutta.
Mitä NFC-tunnisteet ovat ja kuinka ne ovat kehittyneet?
NFC, eli Near-Field Communication, perustuu sähkömagneettiseen induktioon ja NFC-tunnisteet ovat laitteita, jotka hyödyntävät RFID-tekniikkaa. NFC-tunnisteita käytetään siirtämään tietoa kahden lähekkäin olevan laitteen välillä. Näiden välisen eron tulee olla korkeintaan n. kymmenen senttimetriä. NFC-tunnisteita upotetaan tyypillisesti esimerkiksi avaimenperiin työpaikkojen käytössä, mutta periaatteessa NFC-tunniste voidaan sen pienen kokonsa vuoksi lisätä käytännössä mihin tahansa. Vaatteisiin, tarroihin tai muihin esineisiin. NFC-tarrojen myynti onkin ollut kovassa nousussa.
Tavallinen kansalainen tuntee NFC-teknologian parhaiten lähimaksamisesta, jossa maksamiseen riittää, että kortin tai laitteen vie lähelle lukijalaitetta. Toinen yleinen käyttötapa on lukittujen ovien avaaminen työpaikoilla.
NFC-tunnisteiden historia voidaan johtaa RFID-teknologiaan, jollaista oli käytössä jo 2. maailmansodan aikaan ja johon perustuvat ensimmäinen patentti annettiin vuonna 1983. Vuonna 2002 jättiyritykset Philips ja Sony kehittivät tekniset suunnitelmat ja vuonna 2004 nämä yritykset yhdessä Nokian kanssa perustivat voittoa tavoittelemattoman NFC Forumin, jonka tärkeimpinä tarkoituksena oli edistää NFC:n standardointi, käyttöönotto, sekä kehittyminen. NFC Forumiin liittyi nopeasti mukaan valtava joukko muita yrityksiä ja nykyisin jäsenorganisaatioita on satoja ja niihin lukeutuvat Applen, Googlen, Visan ja Mastercardin kaltaiset megayritykset. NFC Forumin takana on tällä hetkellä niin suuret voimat, että on luonnollista, että kehitys on ottanut isoja harppauksia vuosien varrella ja NFC-teknologiaa hyödynnetään yhä useammin tavoin.
NFC-tunnisteet ja automaatio
NFC-tunnisteilla on monia käyttötapoja ihmisten arjessa. Live-vuorovaikutus laitteiden välillä on tavallista kodin lisäksi myös työpaikoilla, kaupoissa ja muissa rakennuksissa. Tunnetuin käyttötapa on siis lähimaksaminen. Asiakkaan ei tarvitse enää syöttää korttia laitteeseen ja naputella tunnuslukua, vaan riittää, että korttia heilauttaa lukulaitteen lähellä. Nykyisin ei välttämättä ole tarvetta edes fyysiselle kortille, vaan maksutapahtumassa voi käyttää puhelinta tai muuta laitetta. Eittämättä tulevaisuudessa tarvittavat laitteet käyvät entistä huomaamattomammiksi.
Toinen useimmille tuttu käyttötapa on työpaikoilla tunnistautuminen. Tähän käytetään yleensä avaimenperään upotettua NFC-tunnistetta, jonka avulla käyttäjä tunnistautuu ja voi myös avata ovia tai lokeroita. Systeemi on työpaikalla kätevä, koska NFC-tunnisteeseen on helppo ohjelmoida yksilöllisesti, mitä kaikkea juuri kyseisellä NFC-tunnisteella voi tehdä ja sitä voi myös päivittää sitä mukaa, kun kyseinen käyttäjä saa lisää valtuuksia tai menettää niitä.
Kotona NFC-tunnisteiden avulla voi esimerkiksi käynnistää laitteita tai ladata tietoja puhelimeen. Nykyisin monissa paikoissa NFC-tunnisteen kautta saa lisää tietoa eri asioista, esimerkiksi moderneissa museoissa tietoa näytteillä olevasta esineestä tai moderneissa ravintoloissa ruokalistan voi ladata vaivattomasti suoraan puhelimeen.
NFC-tunnisteilla on valtava määrä käyttötapoja ja se helpottaa myös äärimmäisen paljon esimerkiksi inventaarion tekemistä liikkeissä tai ylipäätään millaista tahansa seurantaa esineiden tai ihmisten toimien suhteen. Artikkelin otsikossa mainittu kadonneiden esineiden löytäminen helpottuu huomattavasti, mikäli niihin on laitettu NFC-tarra tai muu tunniste, joka sisältää tietoa esineen omistajasta. Pelkkä nimi, puhelinnumero ja osoite luultavasti saavat rehellisen löytäjän ottamaan yhteyttä omistajaan ja mahdollisia siihen asetettavia tietoja on muitakin, karttapalvelun paikkatiedoista lähtien, jotka älylaite pystyisi suoraan lukemaan ja käynnistämään sovelluksen.
Ovatko NFC-tunnisteet turvallisia?
Teknologian ollessa kyseessä, on aina riskejä olemassa. Hakkerit ja muut kyberrikolliset pyrkivät muokkaamaan teknologiaa omiin tarkoituksiinsa tai kaappaamaan tietoja, joita laitteet sisältävät. Myös NFC-tunnisteiden kohdalla tähän on jouduttu varautumaan. NFC-tunnisteiden käyttö maksamisessa ei ole riskitöntä, mutta huomattavasti turvallisempaa kuin perinteisten korttien käyttäminen. Puhelimeen yhdistetty NFC-tunniste esimerkiksi käynnistää puhelimen lukuisat turvajärjestelmät heti, kun NFC-tunnistetta käytetään epätavallisesti, joten varkaalla on paljon pienemmät mahdollisuudet päästä käyttäjän varoihin käsiksi.
NFC-tunnisteiden hakkerointi on hyvin vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Yksi hyvistä keinoista välttää hakkeroituja NFC-tunnisteita on pidättäytyä lukemasta sellaisia NFC-tunnisteita, joita ei ole suojattu esimerkiksi muovilla tai lasilla, koska tällöin niitä on mahdollisesti voitu päästä muokkaamaan. Lisäksi on tärkeää katsoa laitetta silloin, kun NFC-tunnisteen lukee, jotta näkee mitä kaikkia toimintoja laitteessa tapahtuu. Mikäli jotain epäilyttävää on havaittavissa, toiminto tulee perua välittömästi.
Mikä on NFC-tunnisteiden tulevaisuus?
NFC-tunnisteilla on jo nyt olemassa lukuisia käyttötapoja ja käyttötapoja keksitään lähitulevaisuudessa varmuudella lukuisia lisää. Teknologia on yksinkertaista ja halpaa, joten ainakaan lähiaikoina ei ole odotettavissa NFC-tunnisteita täysin korvaavaa teknologiaa. Mahdollisia käyttötapoja voivat olla koko kodin välineiden ja laitteiden kontrollointi, muistikirjana toimiminen tai vaikkapa hälytyslaitteiston ylläpitäminen. NFC-tunnisteet voivat toimia monella tavalla älypuhelimen apuna niin arjessa, viihteessä, kuin työssäkin.
On tietenkin selvää, että koko ajan kehitetään kuitenkin vielä parempaa teknologiaa, jossa vielä pienempään tilaan mahtuu enemmän tietoa ja jossain vaiheessa ei ehkä tarvita mitään laitetta, joka viedään NFC-tunnisteen lähelle. Silloin tunniste mahdollisesti on myös eri niminen. On vaikeaa arvioida, korvaantuvatko NFC-tunnisteet jollain toisella tekniikalla, mutta perusperiaate pysyy todennäköisesti tässäkin tapauksessa samana.