Äänikirjapalvelut – mikä on paras äänikirjapalvelu?

Äänikirja on nimensä mukaisesti ääneen luettu versio painetusta kirjasta tai muusta tekstistä. Joskus äänikirjan lukijana voi olla alkuperäisen kirjan kirjoittaja, mutta monissa tapauksissa kirjan lukijana toimii tiukan seulan läpi käynyt toinen alan ammattilainen.

Äänikirjoja on mahdollista kuunnella esimerkiksi omalla älypuhelimella, tabletilla tai äänikirjojen kuunteluun ja digitaalisten kirjojen lukemiseen erikoistuneella lukulaitteella. Äänikirjan kuuntelemiseksi laitteeseen tulee yleensä ladata erillinen sovellus ja laitteen tulee olla yhdistettynä nettiin. Monissa tapauksissa äänikirjoja on mahdollista ladata omalle laitteelle myös offline-tilassa, jolloin et tarvitse nettiyhteyttä äänikirjan kuuntelemiseksi. Tällöin voit kuunnella äänikirjoja esimerkiksi lentokoneessa.

Mitä äänikirjapalvelu tarkoittaa?

Äänikirjojen kuuntelemisesta on tullut äärimmäisen helppoa äänikirjapalveluiden ansiosta. Äänikirjapalvelu on verkkopalvelu, joka tarjoaa käyttäjilleen valikoiman erilaisia äänikirjoja. Suurin osa äänikirjapalveluista on suoratoistopalveluita, jolloin käyttäjät pääsevät käsiksi palvelun valikoimaan maksamalla tilauksesta kuukausittaisen tilausmaksun. Jotkut äänikirjapalvelut myös myyvät äänikirjoja, eli voit ostaa äänikirjan itsellesi, jolloin käyttöoikeutesi kirjan kuunteluun säilyy, vaikka et maksa palvelusta erillistä tilausmaksua. Joissakin tapauksissa äänikirjoja on myös mahdollista lainata perineisten kirjojen tapaan. Tällöin äänikirjan lainaaminen voi olla esimerkiksi kunnan kirjastosta täysin maksutonta.

Mikä on paras äänikirjapalvelu?

Äänikirjojen valtava suosio on johtanut siihen, että markkinoille on syntynyt useita eri äänikirjapalveluita, jotka tarjoavat valtavan valikoiman äänikirjoja lähes kaikista mahdollisista genreistä. Mutta mikä äänikirjapalvelu on sitten kaikkein paras?

Olemme koonneet tähän artikkeliin äänikirjapalveluiden suosituimmat ja tunnetuimmat toimijat: BookBeatin, Elisa Kirjan, Nextoryn ja Storytelin. Olet varmasti ainakin kuullut joskus puhuttavan näistä äänikirjapalveluista, mutta ei hätää, jos ne eivät ole sinulle vielä entuudestaan tuttuja, löydät tästä esittelystä kaikki tärkeimmät ominaisuudet jokaisesta äänikirjapalvelusta. Näin voit valita joukosta oman suosikkisi!

Pidä myös mielessä, että mikäli olet uusi käyttäjä, voit hyödyntää äänikirjapalveluiden ilmaisen kokeilujakson, jonka aikana voit kokeilla palvelua ilman sitoumuksia. Mikäli päätät irtisanoa tilauksen ennen maksullisen tilausjakson alkamista, sinulta ei veloiteta äänikirjapalvelun käytöstä mitään. Jos haluat, voit vaikka testata kaikki seuraavat äänikirjapalvelut ennen lopullisen päätöksen tekemistä!

BookBeat

Bonnierin omistama BookBeat on ehtinyt kerryttää markkinoille saapumisen jälkeen merkittävän määrän käyttäjiä. Yli 500 000 äänikirjan valikoimallaan BookBeat onkin tänä päivänä kirkkaasti yksi Suomen suosituimmista äänikirjojen suoratoistopalveluista.

BookBeat tarjoaa laajan valikoiman erilaisia äänikirjoja niin suomeksi, englanniksi kuin ruotsiksi. Sovelluksen käyttöliittymä on todella joustava, joten vaikka et olisikaan älylaitteiden tottunut käyttäjä, löydät valikoimasta omat suosikkisi helposti ja tallennat ne kätevästi myöhempää kuuntelukertaa varten. Äänikirjoja on mahdollista ladata myös offline-tilaan ja ääneenlukunopeutta voi säätää sen mukaan, haluatko kuunnella kirjaa normaalia nopeutta nopeammin vai hitaammin. BookBeat on yhteensopiva sekä iOS- että Android-laitteiden kanssa.

Hinta ilmaisen kokeilujakson (30 pv) jälkeen:

 • Basic-tilauksen hinta on 9,99 €/kk, sisältäen 20 t/kk käyttöaikaa (4,90 €/kk lisäprofiili)
 • Standard-tilauksen hinta on 14,99 €/kk, sisältäen 100 t/kk käyttöaikaa (5,99 €/kk lisäprofiili)
 • Premium-tilauksen hinta on 19,99 €/kk, sisältäen rajattoman määrän käyttöaikaa kuukaudessa (7,99 €/kk lisäprofiili)

Elisa Kirja

Elisa Kirja on kotimaisen Elisa Oyj:n perustama äänikirjapalvelu. Elisa Kirja tarjoaa tällä hetkellä BookBeatia huomattavasti suppeamman, reilun 10 000 teoksen valikoiman, mutta kokoelman määrä kasvaa koko ajan. Äänikirjoja on saatavilla monipuolisesti niin suomen, ruotsin, englannin kuin viron kielillä. Äänikirjoja on myös mahdollista ostaa omaksi.

Elisa Kirjan valikoima on saatavilla sekä Androidin että Appleen laitteisiin ladattavalla Elisan omalla Elisa Kirja -sovelluksella. Sovellus on maksuton ja se löytyy Google Play Storesta ja AppStoresta. Sovelluksen avulla käyttäjät voivat hyödyntää monipuolisesti palvelun eri ominaisuuksia, kuten uniajastinta, kirjanmerkkejä ja lukunopeutta. Elisa Kirjan käyttäjien ei tarvitse olla entuudestaan Elisan asiakkaita.

Hinta ilmaisen kokeilujakson (14 pv) jälkeen:

 • 16,99 €/kk, sisältäen rajattoman määrän käyttöaikaa kuukaudessa ja pääsyn kaikkiin Elisa Kirja -valikoiman äänikirjoihin
 • Alkaen 4,90 €/kirja, jos haluat ostaa äänikirjoja itsellesi

Nextory

Nextory on BookBeatin rinnalla yksi tunnetuimmista ja samalla myös yksi Pohjoismaiden suurimmista äänikirjapalveluista. Valikoima on BookBeatia hieman rajatumpi, mutta Nextoryn valikoima on silti erittäin kattava: yli 100 000 eri äänikirjaa. Sovelluksen käyttöliittymä on miellyttävä ja se tarjoaa lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten lukunopeuden säätimen ja uniajastimen. Muiden äänikirjapalveluiden tapaan Nextoryn äänikirjoja on mahdollista kuunnella sekä suoratoistona että offline-tilassa ilman nettiä. Nextoryn sovelluksen voi ladata Applen laitteelle App Storesta ja Androidin laitteelle Google Play Storesta.

Hinta ilmaisen kokeilujakson (14 pv) jälkeen:

 • Pronssi-tilauksen hinta on 9,99 €/kk, sisältäen 20 t/kk käyttöaikaa jopa neljällä eri laitteella (käytössä voi olla samanaikaisesti vain yksi laite)
 • Hopea-tilauksen hinta on 16,99 €/kk, sisältäen rajattoman määrän käyttöaikaa jopa neljällä eri laitteella (käytössä voi olla samanaikaisesti vain yksi laite)
 • Kulta-tilauksen hinta on 19,99 €/kk, sisältäen rajattoman määrän käyttöaikaa jopa neljällä eri laitteella (käytössä voi olla samanaikaisesti 2–4 laitetta)

Storytel

Pohjoismaiden suurimpana äänikirjapalveluna Storytel tarjoaa BookBeatin tapaan erittäin kattavan, yli 500 000 teoksen valikoiman. Äänikirjoja on saatavilla suomen, ruotsin ja englannin lisäksi muun muassa espanjan ja italian kielillä. Storytel-sovellus on saatavilla Applen laitteille App Storesta ja Androidin laitteille Google Play Storesta.

Muiden äänikirjasovellusten tapaan myös Storytelin käyttöliittymä on erittäin miellyttävä ja helppokäyttöinen. Käyttäjät voivat parantaa lukukokemusta muun muassa uniajastimen, kelauspainikkeiden, taustavärin ja fontin vaihtamisen sekä lukunopeuden säätämisen ansiosta. Storytelia on mahdollista käyttää myös Storytelin omalla Storytel Reader -lukulaitteella.

Hinta ilmaisen kokeilujakson (30 pv) jälkeen:

 • Light-tilauksen hinta on 9,99 €/kk, sisältäen 20 t/kk käyttöaikaa (1 käyttäjä)
 • Unlimited-tilauksen hinta on 16,99 €/kk, sisältäen rajattoman määrän käyttöaikaa kuukaudessa (1 käyttäjä + 1 Kids Mode -tila)
 • Family-tilauksen hinta on 20,99 €/kk, sisältäen rajattoman määrän käyttöaikaa kuukaudessa (2 käyttäjää + 2 Kids Mode -tilaa)
 • Family Plus -tilauksen hinta on 25,99 €/kk, sisältäen rajattoman määrän käyttöaikaa kuukaudessa (3 käyttäjää + 3 Kids Mode -tilaa)