Mitä on internetin tietoturva ja miten voit suojautua?

Tietoturva, joka tunnetaan myös nimellä kyberturvallisuus tai infosec, on käytäntö, jossa sähköistä tietoa suojataan vähentämällä tietoriskejä ja haavoittuvuuksia. Siihen kuuluu turvatoimien toteuttaminen tietojen luvattoman käytön estämiseksi sekä mahdollisten hyökkäysten havaitseminen ja niihin reagoiminen.

Voit suojella itseäsi verkossa monin tavoin, esimerkiksi käyttämällä vahvoja salasanoja, asentamalla virustorjuntaohjelmiston ja olemalla varovainen sähköposteja avatessasi. Kannattaa myös olla tietoinen erilaisista huijauksista, joita verkkorikolliset käyttävät ihmisten henkilötietojen varastamiseen, kuten phishing-sähköposteista ja haittaohjelmista.

Tietoturva-asiantuntijat pyrkivät jatkuvasti löytämään uusia tapoja estää verkkorikollisia pääsemästä käsiksi tietokoneellesi tallennettuihin arkaluonteisiin tietoihin, kuten salasanoihin tai pankkitilin numeroihin. Yksittäisen käyttäjän kannalta paras tapa on varmistaa, että tietosi eivät ole helppoa saalista hakkereille.

Lue myös: Kyberrikollisuus eli Tietoverkkorikollisuus: Mitä se on ja miten sitä vastaan voi suojautua?

Tässä on muutamia yksinkertaisia tietoturvatoimia, joita voit toteuttaa:

  • Käytä vahvoja salasanoja ja vaihda ne usein (vähintään kerran kuukaudessa). Varmista, ettei kukaan muu tiedä salasanoja, jotta on pienempi riski, että joku pääsee tilillesi ilman lupaa!
  • Älä napsauta sähköpostiviestien linkkejä tai liitetiedostoja, ellei lähettäjä olesinulle. Verkkorikolliset lähettävät usein väärennettyjä sähköpostiviestejä, jotka näyttävät luotettavalta lähteeltä, mutta todellisuudessa ne yrittävät varastaa tietojasi.
  • Käytä virustorjuntaohjelmistoa ja pidä se ajan tasalla. Tämä auttaa suojaamaan tietokonettasi haittaohjelmilta ja muilta verkkouhilta.
  • Ole varovainen käyttäessäsi julkisia Wi-Fi-verkkoja. Ne ovat usein suojaamattomia, ja verkkorikolliset voivat helposti murtautua niihin. Käytä sen sijaan VPN-verkkoa (Virtual Private Network) salataksesi tietosi ja pitämään ne turvassa uteliailta katseilta.

Mitä eroa on tietosuojalla ja tietoturvalla?

Tietosuoja on prosessi, jolla suojataan tietoja tuhoutumiselta, muuttumiselta tai luvattomalta luovuttamiselta. Tietoturva tarkoittaa toimenpiteitä, joilla suojataan tietoja levossa (säilytyksessä) ja siirrossa (kun niitä siirretään laitteiden välillä). Esim: Palomuurin avulla voidaan suojata tietokoneeseen tallennettuja tietoja hakkereita vastaan, jotka yrittävät murtautua sen läpi.

Mistä tiedän, onko verkkosivustolla hyvä tietoturva?

Ennen kuin syötät arkaluonteisia tietoja, kuten salasanoja tai luottokorttinumeroita, verkkolomakkeeseen, varmista, että osoitepalkissa on lukkosymboli, ja etsi URL-osoitteen alkuosasta ”HTTPS” pelkän ”HTTP” sijasta. Tarkista myös, onko heidän sivustollaan julkaistu jonkinlainen tietosuojakäytäntö, jotta tiedät, miten he noudattavat tietosuojakäytäntöä.

Mikä on tietoturvapolitiikka?

Tietoturvapolitiikka on asiakirja, jossa esitetään, miten tiedot on suojattava luvattomalta pääsyltä, käytöltä tai paljastamiselta. Näiden politiikkojen päätarkoituksena on varmistaa yksilöiden henkilökohtaisten tietojen sekä yritystietojen, kuten asiakasluetteloiden, liikesalaisuuksien jne., luottamuksellisuus ja yksityisyys…

Miten luon sellaisen, jos GDPR-säännökset sitä edellyttävät?

Tietoturvapolitiikan laatimiseen on monia eri tapoja; tärkeintä mitä tahansa suunnitelmaa laadittaessa on kuitenkin se, että on selkeät tavoitteet ja mitattavissa olevat tulokset (ja välitavoitteet). On myös välttämätöntä, että kaikki työntekijät tietävät, missä he ovat, jotta ei syntyisi epäselvyyttä siitä, mistä molemmat osapuolet ovat sopineet – mikä voisi johtaa liian kalliisiin kustannuksiinjommallekummalle osapuolelle, jos se jätetään ilman valvontaa.

Mitä tietoja on suojeltava?

Henkilökohtaiset tiedot, kuten luottokortin numerot tai pankkitiedot, on pidettävä salassa, eikä niitä saa jakaa kenellekään muulle (ellei laki sitä vaadi). Myös yrityksen henkinen omaisuus, kuten liikesalaisuudet, patenttitiedot jne., olisi pidettävä luottamuksellisina, koska ne voivat antaa kilpailijoille etua alallaan.

Miten suojaan tietokoneeni hakkereilta?

Käytä vahvoja salasanoja ja vaihda ne usein (vähintään kerran kuukaudessa). Varmista, että kukaan muu ei tiedä salasanojasi, jolloin on pienempi riski, että joku pääsee tilillesi ilman lupaa! Älä napsauta sähköpostiviestien linkkejä tai liitetiedostoja, ellei lähettäjä ole antanut siihen lupaa; verkkorikolliset lähettävät usein väärennettyjä sähköpostiviestejä, jotka näyttävät olevan peräisin luotettavista lähteistä, mutta yrittävätvarastaa tietojasi. Asenna virustorjuntaohjelmisto ja pidä se ajan tasalla, sillä se voi auttaa suojaamaan tietokonettasi haittaohjelmilta ja muilta verkkouhilta. Käytä VPN-verkkoa (Virtual Private Network), kun käytät julkisia Wi-Fi-verkkoja – ne ovat usein suojaamattomia, ja verkkorikolliset voivat helposti murtautua niihin.

Mitä on phishing?

Phishing on eräänlainen huijaus, jossa verkkorikolliset lähettävät väärennettyjä sähköpostiviestejä, jotka näyttävät tulevan luotettavasta lähteestä, jotta he voisivat varastaa henkilökohtaisia tietojasi, kuten salasanoja tai luottokorttinumeroita. Ole hyvin varovainen avatessasi sähköpostiviestejä, varsinkin jos lähettäjän sähköpostiosoite ei näytä tutulta. Jos epäilet, että sähköpostiviesti saattaa olla vilpillinen, älä avaa liitetiedostoja tai napsauta linkkejä ja ilmoita siitä osoitteeseenpoliisille välittömästi.

Mitä tietoja minun on pidettävä turvassa?

Sosiaaliturvatunnuksesi, pankkitilitietosi, luottokorttinumerosi ja salasanasi ovat arkaluonteisimpia tietoja, jotka verkkorikolliset voivat varastaa, jos et suojaa niitä asianmukaisesti. Varmista, että nämä tiedot on suojattu vahvoilla salasanoilla tai salasanalauseilla sen sijaan, että käytät vain sanakirjasta löytyviä sanoja – on myös hyvä käytäntö olla käyttämättä henkilökohtaisia tietoja salasanaa valitessasi (kuten syntymäpäiviä), jotta jopa jonkun, joka tuntee sinut hyvin, on vaikea arvata, mikä se voisi olla!

Miten ihmiset varastavat tietojani verkossa?

Verkkorikolliset lähettävät usein väärennettyjä sähköpostiviestejä, jotka teeskentelevät tulevansa luotettavista lähteistä, saadakseen uhrinsa henkilötiedot, kuten luottokortinnumerot tai salasanat. He voivat myös yrittää asentaa tietokoneellesi haittaohjelmia, joiden avulla he voivat päästä käsiksi kaikkiin tietoihin tietämättäsi! Ole hyvin varovainen avatessasi sähköpostiviestejä, etenkin jos lähettäjän sähköpostiosoite ei näytä tutulta, ja varmista, että tietokoneellesi on asennettu ajantasainen virustorjuntaohjelma.

Mikä on tietomurto?

Tietomurto tarkoittaa sitä, että verkkorikolliset varastavat luottamuksellisia tietoja, kuten luottokortin numeroita tai sosiaaliturvatunnuksia. Tämä voi tapahtua joko ilkivaltaisten hyökkäysten, kuten phishing-huijausten, tai tahattomien tietovuodon kautta, esimerkiksi kun yritys menettää tietokantansa hallinnan. Jos uskot, että henkilötietojasi on vaarannettu jollakin tavalla, ilmoita asiasta poliisille.