Mitä ovat haittaohjelmat ja virukset? Näin suojaat tietokoneesi niiltä

Haittaohjelmat ja virukset ovat kaksi yleisintä tietoturvauhkaa. Nämä ohjelmat voivat aiheuttaa paljon vahinkoa, kuten poistaa tiedostoja, kaataa tietokoneen tai varastaa tietoja. Tässä kirjoituksessa keskustelemme siitä, mitä internetin haittaohjelmat ja virukset ovat, miten ne toimivat ja miten voit suojata tietokoneesi niiltä. Annamme myös vinkkejä siitä, miten voit toipua, jos tietokoneesi on saanut tartunnan.

Mikä on tietokonevirus ja miten se toimii?

Tietokonevirus on ohjelma, joka leviää tiedostojen ja ohjelmien kautta. Se voi kaataa ne, poistaa tietoja tai varastaa tietoja. Yleisimpiä viruksia ovat virukset, madot ja troijalaiset. Ne toimivat eri tavoin, mutta niillä on sama tavoite: tartuttaa mahdollisimman monta tietokonetta ennen kuin virustorjuntaohjelmisto havaitsee ne tai poistaa ne laitteesta.

Mikä on haittaohjelma?

Malware on lyhenne sanoista malicious software (haittaohjelmat), mikä tarkoittaa, että ne on suunniteltu haitallista tarkoitusta varten, kuten virukset, vakoiluohjelmat, mainosohjelmat jne. Haittaohjelmavirukset eivät ainoastaan tuhoa tietokoneen tietoja, vaan yrittävät myös päästä muihin järjestelmiin varastamalla salasanoja ja henkilökohtaisia tietojasi (esim. pankkitilitietoja). Tämäntyyppiset virukset ovat yleensä peräisinsaastunut verkkosivusto, sähköpostin liitetiedosto tai jopa USB-asemat.

Onko virusten ja haittaohjelmien välillä eroa?

Kyllä, virukset leviävät useimmiten lähettämällä sähköpostiviestejä, joissa on haitallisia liitetiedostoja (esim. Excel-tiedostoja), muille yhteystietoluettelossasi oleville henkilöille tai lataamalla ohjelmistoja epäluotettavista lähteistä, kuten torrent-sivustoilta, jotka hakkerit ovat paljastaneet. Toisaalta viruksia voidaan levittää myös irrotettavien medialaitteiden, kuten muistitikkujen kautta.

Miten virukset toimivat?

Virus toimii replikoimalla itseään levitäkseen, aivan kuten biologinen virus. Se alkaa yhdestä tartunnan saaneesta tiedostosta kiintolevylläsi tai verkkopalvelimella, joka voi sitten monistua monta kertaa, kunnes lopulta aiheuttaa vahinkoa, kuten poistaa kaikki sinne tallennetut tiedostot – tämä voi tapahtua ennen kuin edes huomaat mitään vikaa! Jotkin virukset on suunniteltu erityisesti tiettyjä käyttöjärjestelmiä varten; toiset virukset eivät ehkä pysty vaikuttamaan joihinkin käyttöjärjestelmiin, mutta yrittävät silti parhaansa mukaan tartuttaa tietokoneita, joissa käytetään kyseisiä Windows/MacOS/Linux- jne. versioita…. Virukset vaihtelevat myös suuresti sen mukaan, millaisia ne ovat: madot lisääntyvät tyypillisesti sähköpostin liitetiedostojen kautta, joita lähetetään tahattomastimuille käyttäjille, kun taas troijalaiset naamioituvat hyödyllisiksi tai toivottaviksi ohjelmistoiksi (kuten peleiksi) huijatakseen käyttäjää lataamaan ja asentamaan ne.

Miten voin suojella tietokonettani viruksilta?

Paras tapa suojata tietokonetta viruksilta on käyttää tehokasta virustorjuntaohjelmaa, jossa on reaaliaikainen skanneri käytössä. Tämä auttaa havaitsemaan kaikki virukset, jotka yrittävät tartuttaa tietokoneesi, ja pysäyttää ne ennen kuin ne aiheuttavat vahinkoa. Sinun tulisi myös asentaa käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivitykset heti, kun ne tulevat saataville, sillä ne sisältävät usein tietoturvakorjauksia, jotka korjaavat tunnetut haavoittuvuudet. Lisäksi kannattaa olla varovainen sen suhteen, millä verkkosivustoilla vierailee ja mitä tiedostoja lataa, varsinkin jos ne ovat tuntemattomista lähteistä. Seon myös hyvä idea varmuuskopioida tietosi säännöllisesti, jotta voit palauttaa ne helposti, jos jotain tapahtuu.