Verkkomaksujen historia: Miten olemme siirtyneet shekeistä Bitcoiniin

On vaikea uskoa, että vain 25 vuotta sitten ainoa tapa maksaa verkossa oli lähettää shekki. Itse asiassa PayPal perustettiin vasta vuonna 1998, ja silloinkin kesti vielä muutaman vuoden ennen kuin siitä tuli yleinen maksutapa. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme verkkomaksamisen historiaa ja sitä, miten olemme siirtyneet shekistä Bitcoiniin ja siitä eteenpäin!

1994 Ensimmäinen verkkomaksu

Ensimmäinen verkkomaksu suoritettiin vuonna 1994, kun NetMarket-niminen yritys lähetti Amazonilta tilatun kirjan tilauksen toimitettavaksi asiakkaan kotiin. Asiakkaan oli syötettävä luottokorttitietonsa ja laskutustietonsa manuaalisesti verkkosivustolle ja odotettava vahvistussähköpostia, ennen kuin hän saattoi olla varma, että hänen ostoksensa oli mennyt perille.

1998 PayPal

Vasta vuonna 1998 otettiin käyttöön PayPal, jonka avulla asiakkaat pystyivät lähettämään maksuja suoraan pankkitililtään tai PayPal-saldoltaan. Tämä helpotti ja nopeutti verkko-ostosten tekemistä huomattavasti, sillä luottokorttitietoja ei tarvinnut syöttää joka kerta.

2003 Google Checkout

Vuonna 2003 Google esitteli Google Checkout -palvelun, jolla voi suorittaa maksuja tuotteita tai palveluja myyvillä verkkosivustoilla. Tämäoli suuri edistysaskel, sillä sen ansiosta Google pystyi kilpailemaan PayPalin ja muiden maksupalvelujen tarjoajien kanssa.

2008 Bitcoin

Vuonna 2008 Satoshi Nakamoto julkaisi Bitcoinin valkoisen kirjan, jossa ehdotettiin uutta tapaa tehdä verkkomaksuja, jotka eivät perustu kolmansien osapuolten palveluntarjoajiin. Tämä oli merkittävä läpimurto verkkomaksuissa, ja se johti Bitcoinin kehittymiseen sellaisena kuin me sen nykyään tunnemme.

2013 Apple Pay

Apple Pay otettiin käyttöön vuonna 2013, ja sen avulla käyttäjät voivat tehdä kosketuksettomia maksuja iPhonellaan tai iPadillaan. Tämä merkitsi siirtymistä kohti mobiilimaksamista, jonka ennustetaan ohittavan perinteiset korttimaksut lähitulevaisuudessa.

2017 Bitcoin Cash

Vuonna 2017 Bitcoin Cash luotiin Bitcoinin kovana haarautumisena, joka tarjoaa nopeampia ja halvempia maksutapahtumia kuin edeltäjänsä. Tämä ontämä on osoitus verkkomaksamisen jatkuvasta kehittymisestä, ja voimme odottaa näkevämme vielä paljon uusia innovaatioita tällä alalla tulevina vuosina.

Siinä on siis verkkomaksamisen lyhyt historia! Olemme kulkeneet pitkän matkan shekkien lähettämisestä internetin kautta, eikä ole varmaa, mitä uusia tekniikoita tulevaisuudessa kehitetään. Pysykää kuulolla, jos saatte lisää päivityksiä verkkomaksujen maailmasta!

Jätä kommentti