Miten internetin kaatuminen vaikuttaisi?

Yhteiskuntamme koko maailmassa on rakennettu ensin sähkön ja hiljalleen yhä enemmän myös internetin varaan. Vuonna 1982 kaikkien sähköpostia käyttävien yhteystiedot oli listattu tavallisen koulukirjan paksuiseen kirjaseen ja vieläpä kahdesti: kerran nimen ja toisen kerran sähköpostiosoitteen mukaan aakkosittain. Tämän jälkeen ovat ajat paljon muuttuneet ja internetistä on tullut osa todella monen ihmisen arkipäivää. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin lähes 60 prosentilla ihmiskunnasta on jo pääsy internetiin. Aktiivisia verkon käyttäjiä on nykyään yhteensä 4,66 miljardia. Joissain yhteyksissä on puhuttu jopa siitä, pitäisikö mahdollisuus internet-yhteyteen olla ihmisoikeus.

Internetin romahdus on mahdollinen

Järjestelmä, eli internet ei ole vielä koskaan tähän päivään mennessä kaatunut, mutta totaalinen romahdus on kuitenkin koko ajan mahdollinen, vaikkakin todella epätodennäköinen. Kauhuskenaarioon voivat johtaa ihmisen aiheuttamat tai esimerkiksi auringosta lähtöisin olevat prosessit. Teknologiapiireissä onkin kaikessa hiljaisuudessa väitelty ja pohdittu jo vuosia sitä, pitäisikö internetin rinnalle rakentaa jokin varajärjestelmä pahimman varalta. Monet ovat sitä mieltä, että varasuunnitelma olisi äärimmäisen tärkeä. Mitä jos tietoverkon sijaan romahtaisikin koko sähköverkko? Sähköverkon kaatuminen veisi mukanaan tietysti myös tietoverkot. Nyt kun internet vielä toimii, niin tästä kannattaa ottaa kaikki irti ja suunnata tarkastamaan internetin parhaat pikakasinot alta aika yksikön. Pelaa internetin parhaita pelejä ja nauti toimivasta internetyhteydestä ja mitä kaikkea se voikaan pelaamisen saralla mahdollista.

Kuinka internet toimii ja miten se voisi kaatua?

Internet pysyy kasassa sitä paremmin, mitä enemmän sillä on käyttäjiä. Internetillä ei ole keskusyksikköä eikä sitä ohjaa kukaan. Sitä ei voi sammuttaa virtakytkimestä. Internetin vakaus perustuu sen verkkomaiseen olemukseen. Vuoden 1982 internetin olisi todennäköisesti saanut kaatumaan yhdellä modernilla tietokoneviruksella, mutta nykyisin totaalinen romahdus vaatisi jotain muuta, mutta mitä se voisi mahdollisesti olla?

Luottamuksen varaan rakennettu verkko on yhtä vakaa kuin sen käyttäjien luotettavuuden summa. Internetiä ei kuitenkaan ole kehitetty näin laajamittaiseen käyttöön. Yhtälailla kollektiivisen luottamuksen varaan rakennettu pörssijärjestelmä on romahtanut useaan otteeseen tuhoisin seurauksin. Nykyisin verkossa luottamuksen kanssa kannattaa olla valikoiva. Kyberhyökkäyksiä tapahtuu jatkuvasti pienessä mittakaavassa. Suuremmat hyökkäykset päätyvät otsikoihin.

Suomessa ei toimisi mikään ilman internetiä

Vastaamon tietomurto oli kansainvälisestikin ainutlaatuinen tapaus ja iso uutinen myös ulkomailla. Muun muassa tunnettu brittilehti The Guardian uutisoi Ransom Man -nimellä tunnetun hakkerin tietomurrosta, jonka seurauksena hakkeri sai haltuunsa yli 2000 terapia-asiakkaan ja terapeutin väliset keskustelut. Lunnaita vaatinut hakkeri julkaisi maksusta kieltäytyneiden ihmisten yksityisiä keskusteluja internetissä. Myös ilman internetiä sairaanhoitopiiri olisi pulassa. Mitä tarkalleen siis tapahtuisi, jos internet olisi poikki viikon tai kuukauden? Erityisesti logistiikkaketjujen ylläpito ja potilasviestintä olisivat vaarassa. Ilman internetiä sairaanhoito olisi äärimmäisen heikoilla. Yhteiskunta kokonaisuudessaan on rakennettu toimivien tietoliikenneyhteyksien varaan. Jos internet ei toimi, Suomessa ei toimi yhtään mikään.

Jätä kommentti