Millainen nettilaina on paras vaihtoehto?

Käytännössä jokaisella ihmisellä on elämässään hetki, jossa rahat meinaavat olla tiukalla. Aina tilanne ei liity siihen, että elämässään ei selviäisi ilman lainaa, vaan tilanne voi peräisin esimerkiksi unelmoinnista. Kuitenkin yhteistä näissä on se, että lainan hakeminen tai ainakin sen vakava harkitseminen on hyvin ajankohtaista. 

Elämässä on myös tilanteita, jotka pääsevät yllättämään taloudellisesti. Lapsiperheen arjessa pesukoneen hajoaminen väärällä hetkellä voi olla erittäin kriittistä, eikä sen hankintaa voi siirtää parempaan taloudelliseen hetkeen. Rahan tarpeen ollessa näin äkillistä ja pakollista, on lainan ottaminen erittäin järkeenkäypää.

Millaisia lainamuotoja internetistä löytyy?

Tätä nykyä internetistä saatavia lainoja on mahdollista hakea useita erilaisia. Monet näistä muodoista tarjoavat lainaa heti. Lainantarjoajia ja sekä lainamuotoja on olemassa useita ja niiden valinnassa onkin tärkeää saada selville, mitä milläkin lainalla olisi fiksua rahoittaa.

Internetistä saatavat lainat on mahdollista jakaa kolmeen eri päälainaluokkaan, jotka ovat kulutusluotto, pikavippi eli pienlaina sekä joustoluotto. Kaikilla eri lainamuodoilla on erilaisia ominaisuuksia ja niiden hyödyllisyys on hyvin tilanneriippuvaista.

Pienlaina

Pienlaina eli pikavippi on nimensä mukaisesti pienin netistä saatavista lainatuotteista. Pienlaina on netissä tarjolla olevista lainatuotteista nopein ja helpoin. Pienlainoissa ei tarvita lainkaan takaajia, joten lainan saamiseen ei ole kauhean kovia vaatimuksia. Pienlainojen summat lähtevät yleensä muutamista kymmenistä euroista, mutta voi kasvaa aina 1000 euroon saakka.

Pikavipit ovat olleet netissä hieman huonossa maineessa, sillä niiden markkinat olivat 2000-luvun alkupuolella todellinen viidakko. Lainojen korot olivat korkeita ja monet ajautuivat maksuvaikeuksiin. Tätä nykyä pienlainoille on asetettu lain puolesta korkokatto alle 2000 euron lainoille ja sama laki myös velvoittaa perehtymään lainanhakijan taloudelliseen tilanteeseen tarkemmin.

Mihin pienlaina sitten sopii? Parhaimmillaan pienlaina on nopea ja helppo ratkaisu. Se sopii hyvin pienien hankintojen rahoittamiseen, sillä sen saa nopeaa ja sen takaisinmaksu on nopeaa pienestä lainasummasta johtuen.

Kulutusluotto

Internetistä saatavien lainojen osalta suurimmat lainasummat ovat saatavilla kulutusluottojen parissa. Lainasummat vaihtelevat 2000–60 000 euron välillä, kohteesta riippuen. Kulutusluotto on vakuudeton laina, joka haetaan yleensä tietty tarkoitusta varten. Remonttilainat, lomamatkoihin haettavat lainat tai osa autolainoista, ovat yleensä kulutusluottoja.

Mihin tarkoitukseen kulutusluotto sitten oikein parhaimmillaan? Edellä mainitut kohteet ovat kulutusluottojen ensisijaisia käyttökohteita. Kulutusluoton saa kerralla kokonaisuudessaan tilille, joten se sopii tästä syystä hyvin hieman isompien hankintojen rahoittamiseen.

Joustoluotto

Joustoluotto on nimensä mukaisesti joustavaksi suunniteltu luotto, jolla on paljon yhteistä kulutusluoton kanssa. Joustoluoton summat ovat yleensä muutaman tuhannen euron suuruisia. Suurin ero joustoluoton ja kulutusluoton välillä on, että joustoluotossa koko lainasummaa ei makseta kerralla kuluttajan tilille, vaan joustoluotossa nostoja voi tehdä tarpeen mukaan.

Joustoluotto on parhaimmillaan tapauksessa, jossa lainan tai pienen rahoituksen tarve on kohtuullisen yleistä. Lainaa ei tarvitse tällöin joka tilanteessa hakea uudelleen, vaan rahaa voi nostaa myönnettyyn luottorajaan saakka. Myöskään kuluja ei tarvitse maksaa, kuin nostetun summan osalta, joten kulutusluottoihin verrattuna se on hieman halvempaa lainaa.

Miten päättää lainatyyppien välillä?

Lainan hakijalle eri lainatyypit voivat näyttäytyä hieman hankalina ymmärtää. Lainoja voi nostaa ja käyttää monin eri tavoin. Syy mihin lainaa tarvitsee määrittääkin eniten sen, millaista lainaa tietyssä tilanteessa tulisi hakea.

Lainojen osalta finanssiala on hyvin tiukasti säädeltyä. Tällä on pyritty ehkäisemään ihmisten ylivelkaantumista ja esimerkiksi pienlainojen korkokatto on määritetty Suomessa 20 %:n. Lainamarkkinat ovatkin stabilisoituneet huomattavasti viimeisten vuosien aikana ja tämä on tehnyt asioita helpommaksi kuluttajien näkökulmasta.

Jätä kommentti