Lainojen hakeminen ja vertailu on nykyään tehty helpoksi netissä. Koska kaikki tämä on niin helppoa ja nopeaa, on tärkeää tiedostaa, mitkä kaikki asiat pitäisi olla hyvin hallinnassa omassa taloudessa sekä mitä asioita ottaa huomioon lainoja vertaillessa. Tavoitteena on aina, että vaikka lainarahan turvin tehdään ostoksia, niin talous pysyy siitä huolimatta tasapainossa.
Säännölliset tulot takaavat sen, että oman talouden pakolliset kulut saadaan katettua joka kuukausi. Jos tulot eivät ole säännölliset, vaikkapa yrittäjänä, on vielä tärkeämpää pystyä hallinnoimaan omaa talouttaan. Kun tuloista vähennetään pakolliset kuukausittaiset menot, voi tällä erotuksella säästää, sijoittaa, tehdä ostoksia tai käyttää rahaa huvituksiin. Omaan itseensä rahan käyttäminen on yllättävän tärkeää, sillä se tuo hyvää oloa, auttaa jaksamaan ja on lähtökohtaisesti motivoivaa ja eteenpäin vievää. Samalla raha saadaan kiertämään.
Milloin hakea lainaa
Jos säästöön jäävällä rahalla eí pysty hankkimaan jotakin tärkeää tai isompaa, kuten esimerkiksi autoa tai asuntoa tai vaikkapa kodinkonetta, silloin pitää hakea lainaa. Tässä kohtaa pitääkin olla todella tarkkana. Lainaa hakiessa, pitää kuukausittaisiin pakollisiin menoihin varata lainan lyhennyksistä, kuluista ja koroista koostuva summa. On siis tärkeää, että lainantakaisinmaksuun on todella myös varaa.
Lainojen vertailu onnistuu helposti netissä
Netistä löytyy hyviä lainojen vertailu -sivustoja. Ne toimivat myös hyvinä apuvälineinä, kun lainatarjouksia haetaan eri lainantarjoajilta. Enää ei itse tarvitse käydä läpi kymmeniä lainantarjoajia ja heidän ehtojaan vaan vertailusivuille voi syöttää omat tiedot ja lainatarpeen, ja tuloksena saa omia tarpeita vastaavan listan eri lainantarjoajista. Itse voi keskittyä lainatarjousten sisältöjen tutkimiseen.
Mitä tulisi huomioida lainaa hakiessa
Lainojen vertailussa tulisi huomioida tietyt perusasiat, jotka vaikuttavat sen todelliseen hintaan. Näitä on käytännössä viisi:
- Mieti vielä tarkkaan tarvitsetko todella lainaa vai saisitko summan säästettyä järkevässä ajassa ja voisitko siirtää ostoa myöhemmäksi
- Laske sopiva lainasumma. Ota huomioon omarahoitusosuus, eli paljonko pystyt hankittavasta tavarasta tai asiasta maksamaan itse. Laske sen perusteella tarvittava lainan määrä.
- Vertaa tarkkaan lainan todelliset kulut. Lue kaikki sopimukset huolella läpi ja ota huomioon lainojen todellinen vuosikorko. Sen saat laskemalla yhteen lainan korot, kaikki kulut. Näitä ovat nostopalkkio, nimelliskorko, vuosimaksu, avausmaksu ja kuukausittainen tilinhoitomaksu.
- Laske järkevä takaisinmaksuaika lainalle. Kuten aiemmin todettu, lainan takaisinmaksun kuukausittaiset kulut pitäisi lisätä omassa budjetissa kuukausittaisiin pakollisiin kuluihin. Laske ja huomioi, että sinulla on tähän varaa.
- Lue sopimus todella huolella ja ajatuksella läpi. Mitä se todella tarkoittaa. Laina on aina vastuu ja siksi, koko sopimus kaikki pienelläkin kirjoitetut kohdat, on tärkeä ymmärtää perin juurin.
Varaudu riskeihin lainan osalta
Laina on todellakin aina vastuu ja se pitää pystyä hoitamaan. Lainaan liittyy jonkin verran riskejä, joihin on hyvä varautua. Korot saattavat nousta riippuen maailman talouden tilanteesta. Lainantarjoaja voi myös nostaa kulujaan. Pahimmassa tapauksessa lainantarjoaja saatetaan myydä tai se voi sulautua toiseen yritykseen. Kaikki tämä aiheuttaa lainanottajalle riskin siihen, että lainan ehdot muuttuvat tai kuukausittaiset maksut kasvavat. Näiden riskien realisoitumiseen, on järkevää varautua. Jos esimerkiksi korot nousevat, säästössä on hyvä olla puskuria sen verran, että nousseetkin kulut saadaan katettua ilman, että talous kaatuu. Kaiken kaikkiaan hyvä taloudenhallinta on kaikkein tärkeintä myös lainaa miettiessä ja vertailtaessa.
Lainan tarkoitusta kannattaa pohtia
Jos lainaa otetaan pelkästään kulutustarkoitukseen, sen tuoma hyöty on kovin lyhytaikainen. Jos höydyt realisoituvat hetkeksi, mutta lainaa pitää maksaa pitkään takaisin, kannattaa huolella pohtia sen tarpeellisuutta. Olisiko kuitenkin mahdollista säästää ja ostaa tavara ilman kallista lainarahaa, vaikka se hetkellisesti voi tuntua houkuttelevalta.