Kuinka internet syntyikään?

Internet on nykyään niin normaali asia jokaisen meidän arjessa, ettemme välttämättä tule edes miettineeksi, mistä se on lähtöisin. Tiesitkö, että internetin historiassa on monia eri tasoja? Pian tiedät.

Maailman mullistaja

On sanomattakin selvää, että internet on jotain, mitä ilman emme nykyään osaisi maailmaa edes kuvitella. Olisimme melko pulassa, jos sähköverkot yhtäkkiä kaatuisivat. Teollisuus, hallitukset, tiedemaailma ja armeija ovat kaikki osana tämän uskomattoman alkukauden syntymistä.

Ilman suuria ponnisteluja ja halua tuoda helpotusta kaikkien ihmisten arkeen, ei tätä uskomatonta teknologiaa olisi koskaan syntynytkään. Netissä on valtavasti tietoa internetin historiasta, mutta käymme läpi lyhyesti sen pääpiirteet.

Historia on moninainen

Voimme ajatella, että internetin kehityksessä on ollut neljä suurta suuntaviivaa, joista monilla on myös erilaisia mielipiteitä eri näkökulmista mietittyinä: 

  1. Teknologinen kehitys
  2. Sosiaalinen kehitys
  3. Hallinnollinen kehitys
  4. Kaupallinen kehitys

Sen historia on erittäin monimutkainen, sillä se sisältää niin montaa eri tasoa. Vaikka sen vaikutus on ollut merkittävä yhteiskunnallisesti teknillisissä asioissa, on vaikutus ollut myös paljon muuta. Nykypäivänä voimme ajatella suurena asiana myös sosiaalinen konseptin, sillä olemme päivittäin yhteydessä läheisiimme internetin välityksellä.

Mistä kaikki alkoi?

J.C.R. kirjoitti muistioita internettin vuonna 1962, joita voidaan pitää internetin sosiaalistumisen ensimmäisenä historiallisena askeleena. Hän visioi tilanteesta, jossa jokainen voisi ympäri maailmaa olla toisiinsa yhteydessä yhdistyneiden tietokoneiden avulla. Konsepti oli todella samankaltainen kuin nykyajan internet

1600-luvulla tutkijat pystyivätkin olemaan toisiinsa yhteydessä jakaen omia tutkimustuloksiaan. He myös pystyivät käyttämään tietokoneita etänä.

Vuonna 1969 armeija sponsoroi ARPANET-verkon. Siinä oli aluksi kytkettynä neljä tietokonetta, mutta lopulta tietokoneiden verkko alkoi laajenemaan. Tämä oli jo suuri askel kohti Internettiä.

Tiedetutkimuksista sosiaaliseen verkostoitumiseen

Ei mennyt kauaankaan, kun huomattiin, miten ihmiset halusivat keskustella toistensa kanssa muustakin, kuin tutkimuksista. Ensimmäisiä sähköposteja keksittiin. 

“SF-LOVERS” oli yksi näistä läpimurtajista, sillä ihmiset halusivat keskustella sen kautta scifi-aiheisista asioista. Armeija ei kuitenkaan lämmennyt idealle.

Lopulta kuitenkin armeija vähensi valvomistaan ja teknologia alkoi leviämään siviileille. Syntyi internet. Tämä läpimurto tapahtui 1980-luvulla. Internet alkoi olemaan yhä enemmän osana kuluttajien elämää, sillä teknologia oli jo halvempaa mitä aikaisemmin.

Maailmanvalloitus 1990-luvulla

Kukapa ei muistaisi vanhaa kunnon Windows 95-tietokonetta. Internet-yhteyksiä alettiin myymään kotitalouksiin vuonna 1994, jolloin tietokoneiden kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti.

Netscape sekä Internet Explorer kokivat valtakamppailua internetin suosion kasvaessa. AltaVista oli myös suosittu hakukone, joka sai oman markkinarakonsa. Yritykset alkoivat tekemään verkkosivujaan jo vuonna 1994. 

Vaikutus yrityksille ja yksilöille

Internetin suosio kasvatti sen käyttöä niin yritys- kuin yksilötasolla. Moni oli valmis maksamaan omasta verkkoyhteydestä ja erilaisista verkkosivustoista puhuttiin jatkuvasti. Enää ei tarvinnut selata puhelinluetteloa löytääkseen yhteystiedot, vaan kaikki tiedot löytyivät pian internetistä.

Myös rahaa haluttiin tehdä internetin avulla. Paitsi yritykset, myös yksityishenkilöt alkoivat keksimään erilaisia mainoksia tai tarjoamaan verkkosivujen tekopalveluita varsinkin laman jälkeisenä aikana.

1990-luvun alun laman jälkeen talous lähti taas nousemaan, eikä tuolloin ollut muita vaihtoehtoja kuin keksiä mahdollisia töitä pärjätäkseen. Ei ollut samanlaisia pikalainoja tai rahoituksia, toisin kuin nykyään. Esimerkiksi joustoluotto Saldolta on hyvä esimerkki siitä, miten meillä on mahdollisuuksia eri rahoitusvaihtoehtoihin, mahdollisimman pienellä korolla.

On vaikeaa edes sisäistää sitä, miten suuren läpimurron internetin vaikutukset ovat tehneet elämiimme. Jos haluat lukea tarkemmin internetin historiasta, on tarjolla lukuisia kirjoja sekä ilmaista materiaalia sen tutkimiseksi. Nauti internetin luomasta tiedosta ja ruoki uteliaisuuttasi. Nautitaan tästä mahdollisuudesta.

Jätä kommentti