Internetin historia lyhyesti

Nykyään internet on melkeinpä meille kaikille tuttu ja meidän tulee sitä käytettyä aivan päivittäin ja se on arjessamme läsnä ja myös helpottamassa elämäämme. Näinhän ei kuitenkaan aina ole ollut vaan maailmanlaajuinen internet-verkko sai aivan alunperin alkunsa armeijan ja yliopistojen tarpeesta. 1960-luvulla Yhdysvalloissa alettiin suunnitella kommunikaati ojärjestelmää viranomaisten käyttöön ja vaatimuksena oli, että sitä ei voisi lamaannuttaa ydiniskulla tai millään muullakaan keinolla. Tässä artikkelissa käymme läpi lyhyesti internetin historian, miten se on keksitty ja millaisen matkan se on kulkenut alkuajoista. 

Takana vallankumouksellinen idea

Tämä internetin alkuaikojen vallankumouksellinen idea oli, että haavoittuva keskusjohtoinen järjestelmä korvattaisiin hajautetulla järjestelmällä. Hajautetun verkon jokainen solmu kykenisi itsenäisesti lähettämään ja vastaanottamaan viestejä, jotka jaettaisiin useisiin paketteihin . Paketit liikkuisivat verkossa yksitellen ja itsenäisesti, omaa reittiään. Vaikka suuri osa verkon solmuista olisi epäkunnossa, viestit menisivät perille, koska paketit kiertäisivät perille toista reittiä pitkin.

1960-luvun kuluessa ajatus hajautetusta viestintäverkosta levisi Yhdysvalloissa ja Englannissa. Solmuiksi ajateltiin silloisia supertietokoneita, koska niiden verkottaminen oli tärkeää tieteellisten tutkimusprojektien takia. Verkon avulla tutkijat saattoivat olla yhteydessä toisiinsa ja etäkäyttää toisia tietokoneita. Vuoden 1969 aikana syntyi armeijan ARPANET-verkko, jossa oli neljä konetta ja jo vuonna 1972 ARPANET-verkkoon oli liitetty jo 37 solmukonetta ja verkko laajeni koko 1970-luvun nopeasti. Pian huomattiin myös, että sähköposti ja erilaiset keskustelu mahdollisuudet olivat paljon suositumpia kuin vain pelkkä internetin rajallinen työkäyttö. Nykyään internetissä voi tehdä vaikkapa mitä! Yksi suosittu ajanvietto internetissä ovat erilaiset pelisivustot. Voitkin helposti katsoa tänne ja löytää tämän hetken kaikki parhaat pelisivustot. Nämä pelisivustot ovat tulleet pitkän matkan 1980 sekä 1990-luvuilta.  Vuonna 1983 sotilaalliset solmut erotettiin omaksi MILNET-verkoksi. ARPANET-verkko levisi puolestaan muiden käyttäjien joukossa voimakkaasti, koska perusteknologia halpeni jatkuvasti. ARPANET muuttui Internetiksi 1980-90 -lukujen vaihteessa. 

Internetin läpimurto

Internetin varsinainen läpimurto tapahtui vuonna 1994. Vuonna 1994-1995 markkinoille alkoi ilmestyä nettiyhteyksiä, joita jokainen kotikäyttäjä pystyi ottamaan käyttöönsä. Yliopistot olivat tässä asiassa edelläkävijöitä, sillä monissa Suomenkin yliopistoissa käytettiin sähköpostia ja internetiä jo 1980-luvulla.  Loppuvuodesta 1994 markkinoille tuli Netscapen www-selain, joka valtasi nopeasti itselleen suuren määrän käyttäjiä. AltaVista-hakukone aloitti toimintansa loppuvuodesta 1995, ja siitä tuli nopeasti netin tunnetuin hakukone. Myös monet suomalaiset mediat alkoivat toden teolla panostaa Internet-palveluihin.

Muutamia mainittavia kohtia internetin läpimurrossa

  • 1973 Arpanet laajenee maailmalle: verkkoon liitetään englantilainen ja norjalainen tietokone.
  • 1977 Stephen Wozniak ja Steve Jobs perustavat Applen.
  • 1981 IBM julkisti ensimmäisen mikrotietokoneensa IBM PC:n. 
  • 1981 Nokia esittelee ensimmäisen MikroMikko-tietokoneen.
  • 1981 Xerox esittelee maailman ensimmäisen tietokoneen, jossa on graafinen käyttöliittymä ja hiiri. 
  • 1983 Apple julkisti ensimmäisen graafisella käyttöliittymällä varustetun tietokoneensa. 
  • 1991 Tim Berners-Lee kehittää ensimmäiset koodit internetin www-sivuja.
  • 1993 Marc Andreessen kehittää ensimmäisen graafisen www-selainohjelman Mosaicin.
  • 1994 David Filo ja Jerry Yang kokoavat linkkilistan omista suosikkipalvelimistaan. Filon ja Yangin pörssiinkin listautuneesta Yahoo-palvelusta tulee yksi internetin suosituimmista sivustoista.

Jätä kommentti