Identiteettivarkaus – Näin suojaudut ja toimit, jos se tapahtuu

Identiteettivarkaus on yleistynyt Suomessa viime vuosina. Se tarkoittaa henkilötietojen, kuten nimen tai henkilötunnuksen, oikeudetonta käyttöä. Identiteettivarkaus voi aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai muunlaista selvää haittaa uhrille. Rikolliset keräävät henkilötietoja tietomurtojen, netin tietovuotojen tai tietojenkalastelun avulla.

Identiteettivarkaus on rikos, joka voi vaikuttaa moniin ihmisiin. Usein varas pyrkii tekemään rahanarvoisia sitoumuksia toisen henkilön identiteetin nimissä. Identiteettivarkaudet ovat yleistyneet ja helpottuneet sähköisten tietoverkkojen käytön yleistyessä 2010-luvulla. Identiteettivarkaus tulee yleensä ilmi vasta tilanteessa, jossa toisen henkilön nimissä on tehty muita rikoksia. Aina toisen identiteetin käyttäminen ei ole rangaistavaa juuri identiteettivarkautena, se voi olla rangaistavaa myös jonkin muun rikossäännöksen nojalla.

Mikä on identiteettivarkaus?

Identiteettivarkaus on rikos, jossa henkilön henkilökohtaisia tietoja varastetaan ja käytetään väärin. Varastettuja tietoja voivat olla esimerkiksi nimi, osoite, syntymäaika, henkilötunnus, puhelinnumero ja pankkitiedot.

Identiteettivarkaudesta voi seurata monenlaisia haittoja, kuten taloudellisia menetyksiä, luottotietojen menettämistä, sekä henkilökohtaisten tietojen käyttöä rikollisiin tarkoituksiin. Identiteettivarkauden uhriksi joutuminen voi myös aiheuttaa henkistä stressiä ja hämmennystä.

Identiteettivarkaudet ovat yleistyneet sähköisten tietoverkkojen käytön yleistyessä. Identiteettivarkauden tekijä voi esimerkiksi hankkia uhrin henkilötietoja haittaohjelmien avulla tai käyttämällä valeidentiteettiä. Identiteettivarkauteen liittyvät rikokset voivat olla monimutkaisia ja vaikeasti selvitettäviä.

Tärkeää onkin suojata henkilökohtaisia tietoja huolellisesti. Henkilötietoja ei tulisi jakaa tuntemattomien kanssa, eikä niitä tulisi säilyttää helposti saatavilla olevissa paikoissa. Lisäksi tietokoneen ja muiden laitteiden tietoturvaan tulisi kiinnittää huomiota. Jos epäilee joutuneensa identiteettivarkauden uhriksi, tulisi ottaa yhteyttä poliisiin ja pankkiin.

Miten identiteettivarkaus tapahtuu?

Identiteettivarkaus voi tapahtua monella eri tavalla, mutta yleisesti ottaen se voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan: perinteinen identiteettivarkaus ja verkkovarkaus.

Perinteinen identiteettivarkaus

Perinteinen identiteettivarkaus tarkoittaa henkilötietojen varastamista fyysisesti. Esimerkiksi henkilön lompakon tai postilaatikon varastaminen voi johtaa identiteettivarkauteen, jos sieltä löytyy henkilötietoja. Identiteettivarkauteen voi myös johtaa henkilön roskakorista löytyvät paperit, joissa on henkilötietoja.

Perinteinen identiteettivarkaus voi myös tapahtua esimerkiksi henkilön työpaikalla, jos henkilötietoja käsitellään manuaalisesti ja niitä ei säilytetä turvallisesti.

Verkkovarkaus

Verkkovarkaus on yleistynyt viime vuosina, kun yhä useammat palvelut ja tietojärjestelmät ovat siirtyneet verkkoon. Verkkovarkaus tarkoittaa henkilötietojen varastamista tietoverkon kautta.

Verkkovarkaus voi tapahtua esimerkiksi haittaohjelman avulla, joka varastaa henkilön tietoja tietokoneelta tai mobiililaitteelta. Verkkovarkaus voi myös tapahtua tietojenkalastelun avulla, jossa henkilö huijataan antamaan henkilötietojaan väärennetyn sähköpostin tai verkkosivun kautta.

Verkkovarkaus voi myös tapahtua tietomurron kautta, jossa hakkerit murtautuvat yrityksen tietojärjestelmiin ja varastavat henkilötietoja suurelta joukolta ihmisiä.

On tärkeää suojata henkilötietojaan sekä perinteisesti että verkon kautta. Henkilötietoja ei tule säilyttää turvattomasti ja salasanat tulee valita huolellisesti. Lisäksi on tärkeää tarkistaa säännöllisesti omat tilitiedot ja ilmoittaa mahdollisista epäilyttävistä tapahtumista heti.

Miten suojautua identiteettivarkauksilta?

Identiteettivarkaus on yleinen rikos, joka voi aiheuttaa vakavia seurauksia uhrille. Onneksi on olemassa useita tapoja suojautua identiteettivarkauksilta. Tässä osiossa käsitellään henkilökohtaisia toimenpiteitä ja tietojärjestelmien suojaamista.

Henkilökohtaiset toimenpiteet

Henkilökohtaiset toimenpiteet ovat tärkeä osa identiteettivarkauksilta suojautumista. Tässä on joitakin toimenpiteitä, joita voi toteuttaa:

 • Pidä henkilötietosi turvassa: Älä jaa henkilötietojasi kenellekään, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä. Vältä julkaisemasta henkilötietojasi sosiaalisessa mediassa tai muilla julkisilla foorumeilla.
 • Käytä vahvoja salasanoja: Käytä vahvoja salasanoja, jotka ovat vaikeita arvata. Älä käytä samaa salasanaa useissa palveluissa.
 • Pidä silmällä tiliotteitasi: Tarkista säännöllisesti tiliotteitasi ja ilmoita välittömästi epäilyttävistä tapahtumista pankillesi.
 • Ole varovainen verkkohuijauksissa: Älä koskaan anna henkilötietojasi tai salasanojasi epäilyttäville sivustoille tai henkilöille.

Tietojärjestelmien suojaaminen

Tietojärjestelmien suojaaminen on toinen tärkeä osa identiteettivarkauksilta suojautumista. Tässä on joitakin toimenpiteitä, joita voi toteuttaa:

 • Päivitä ohjelmistot: Pidä tietokoneesi ja muut laitteet ajan tasalla päivittämällä ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät säännöllisesti.
 • Käytä tietoturvaohjelmistoja: Asenna tietoturvaohjelmistoja, kuten virustorjuntaohjelmistoja ja palomuureja.
 • Suojaa langattomat verkot: Suojaa langattomat verkot salasanalla ja käytä WPA2-suojausta.
 • Käytä vahvoja salasanoja: Käytä vahvoja salasanoja, jotka ovat vaikeita arvata. Älä käytä samaa salasanaa useissa palveluissa.

Näiden toimenpiteiden noudattaminen auttaa merkittävästi vähentämään riskiä joutua identiteettivarkauden uhriksi.

Miten toimia, jos identiteettivarkaus tapahtuu?

Jos henkilöllisyys on varastettu, on tärkeää toimia nopeasti. Alla on joitain toimenpiteitä, jotka auttavat palauttamaan henkilöllisyyden ja estämään tulevia petoksia.

 1. Ilmoita asiasta välittömästi poliisille: On tärkeää ilmoittaa identiteettivarkaudesta poliisille mahdollisimman pian. Poliisi voi auttaa estämään tulevia petoksia ja selvittämään rikoksen tekijän.
 2. Ota yhteyttä pankkiin ja luottokorttiyhtiöihin: Ota yhteyttä pankkiin ja luottokorttiyhtiöihin, joilla on tilit tai kortit, joita on käytetty väärin. Ilmoita heille, että henkilöllisyytesi on varastettu, ja pyydä heitä sulkemaan tilit ja kortit välittömästi.
 3. Seuraa luottotietojasi: Tilaa luottotietoraportti ja seuraa sitä säännöllisesti. Tämä auttaa sinua havaitsemaan mahdollisia petoksia tai muita epäilyttäviä toimia.
 4. Vaihda salasanat: Vaihda kaikki salasanat, joita käytät verkkosivustoilla tai sovelluksissa, joissa olet rekisteröitynyt. Käytä vahvoja salasanoja, joissa on isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
 5. Harkitse identiteettivarkauden suojaa: Identiteettivarkauden suojapalvelu voi auttaa suojaamaan henkilöllisyytesi tulevaisuudessa. Tämä palvelu seuraa luottotietojasi ja ilmoittaa sinulle mahdollisista petoksista tai muista epäilyttävistä toimista.
 6. Ole varovainen tulevaisuudessa: Ole tarkkaavainen, kun annat henkilökohtaisia tietoja verkossa tai puhelimitse. Älä jaa henkilökohtaisia tietoja, kuten sosiaaliturvatunnusta tai luottokortin numeroa, tuntemattomien kanssa.

Identiteettivarkaus voi olla pelottava kokemus, mutta nopea toiminta voi auttaa estämään tulevia petoksia ja suojaamaan henkilöllisyytesi.

Millaisia seurauksia identiteettivarkaus voi aiheuttaa?

Identiteettivarkaus voi aiheuttaa monenlaisia seurauksia, joista monet voivat olla vakavia ja pitkäkestoisia. Tässä osiossa käsitellään identiteettivarkauden taloudellisia ja psykologisia seurauksia.

Taloudelliset seuraukset

Identiteettivarkaus voi aiheuttaa uhrille merkittävää taloudellista vahinkoa. Rikollinen voi esimerkiksi avata uhrin nimissä luottoja, tilata tavaroita tai palveluita, tai nostaa lainaa. Näiden toimien seurauksena uhrille voi kertyä suuria maksuja ja velkoja, joita hän ei ole itse ottanut.

Identiteettivarkaus voi myös vaikuttaa uhrin luottotietoihin ja hänen mahdollisuuteensa saada lainaa tai muita rahoitusratkaisuja. Tämä voi vaikeuttaa uhrin elämää pitkään aikaan.

Psykologiset seuraukset

Identiteettivarkaus voi aiheuttaa uhrille vakavia psykologisia seurauksia. Uhri voi tuntea ahdistusta, turvattomuutta ja häpeää siitä, että joku on käyttänyt hänen henkilöllisyyttään väärin. Hän voi myös tuntea vihaa ja pettymystä siitä, että hänen elämäänsä on sekaannuttu.

Jätä kommentti