Black Friday – Mustan perjantain historia

Black Friday on yksi vuoden tärkeimmistä ostospäivistä. Se on päivä, jolloin vähittäiskauppiaat tarjoavat valtavia alennuksia tuotteistaan, ja ostajat kerääntyvät kauppoihin hyödyntämään tarjouksia. Mutta mikä on musta perjantai? Mistä se tulee?

Mikä on musta perjantai ja mistä se tulee?

Musta perjantai on kiitospäivän jälkeinen päivä Amerikassa, jolloin vähittäiskauppiaat aloittavat jouluostoskauden kampanjamyynnillä. Musta perjantai sai nimensä 1960-luvulla, kun Philadelphian poliisi käytti rikospaikkaraporttien ”mustaa” mustetta kuvaamaan ostosten aiheuttamaa kaoottista liikennettä ja jalankulkijoiden ruuhkaa. Ajan myötä musta perjantai yhdistettiin laajamittaiseen kulutukseen ja rahankäyttöön, kun kaupat tarjoavat suuria alennuksia suosituista tuotteista. Jotkin vähittäiskauppiaat avaavat ovensa jopa varhain aamulla, jotta ostajat pääsevät innokkaasti jouluostoksille. Vaikka mustasta perjantaista on viime vuosina tullut laajalti havaittu ilmiö, sen alkuperää varjostaa yhä mysteeri. Jotkut uskovat, että termi on peräisin pankinjohtajilta, jotka käyttivät sitä kuvaamaan hetkeä, jolloin heidän voittonsa ”nousivat mustaan pörssiin” Toiset uskovat, että se juontaa juurensa orjuuden historiaan, jolloin orjat saivat vapaapäivän kiitospäivän viettämiseksi. Alkuperästä riippumatta musta perjantai on tullut erottamaton osa amerikkalaista kulttuuria.

Black Friday Suomessa

Musta perjantai on nyt 2000-luvulla levinnyt myös Suomeen, ja suomalaiset voivat hyödyntää edullisia hintoja samana päivänä kuin amerikkalaiset. Jotkut suomalaiset pitävät mustaa perjantaita myönteisenä tilaisuutena säästää rahaa jouluostoksilla, mutta toiset ovat huolissaan siitä, että se rohkaisee materialismiin ja kulutushakuisuuteen. On kuitenkin kiistatonta, että Black Fridaysta on tullut tärkeä osa suomalaista kulttuuria, eikä se näytä hidastuvan lähiaikoina.

Millaisia vinkkejä mustan perjantain huijausten välttämiseen?

Musta perjantai on yksi vuoden vilkkaimmista ostospäivistä, ja se on myös yksi huijareiden suosituimmista päivistä. Voit välttää huijatuksi tulemisen muutamalla tavalla. Varmista ensinnäkin, että teet ostoksia vain hyvämaineisissa kaupoissa. Verkossa on paljon tekaistuja ”Black Friday” -myyntejä, joten jos et ole varma kaupasta, tee tutkimusta ennen ostosten tekemistä. Toiseksi, ole tietoinen ympäristöstäsi. Jos olet kaupassa ja sinusta tuntuu, että sinua seurataan tai tarkkaillaan, poistu alueelta ja etsi vartija. Lopuksi, ole varovainen henkilökohtaisten tietojesi kanssa. Älä anna luottokorttisi numeroa tai muita henkilökohtaisia tietoja kenellekään, ellet ole varma, että he ovat laillisia. Noudattamalla näitä vinkkejä voit suojella itseäsi mustan perjantain huijauksilta.

Jätä kommentti