5G kartta ja kuuluvuus Suomessa

Tiedonsiirron määrä maassamme kasvaa huimaa vauhtia: sen on todettu kaksinkertaistuvan muutaman vuoden välein. Palvelut siirtyvät internetiin, ja Suomi kuuluu maailman kärkimaihin, mitä tulee mobiilidatan käyttöön. 

4G-verkko ei enää tarjoa riittävää kapasiteettia kaiken datan siirtoon. Ratkaisuksi Suomeen on alettu rakentaa kattavaa 5G-verkkoa.

5G kartta ei kata vielä koko maata, mutta rakennustyöt ovat edenneet nopeasti. Tässä pääset tutustumaan tarkemmin siihen, miten 5G Suomessa edistyy.

5G Suomi – millainen verkko on

5G-verkko avattiin Suomessa kokonaisvaltaisesti noin 2018, ja kaupallinen käyttö alkoi hieman tämän jälkeen. Verkon rakentaminen käy edelleen kiivaana, ja 5G kuuluvuus paranee maassamme jatkuvasti. Kaupunkialueet otetaan käytön piiriin ensimmäisenä, sitten verkkoa laajennetaan maaseutualueille.

Tiheään asutuilla kaupunkiseuduilla 5G verkko toteutetaan yleensä kiinteänä valokuituna. Maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla sen sijaan on pääasiallisesti käytössä langaton verkko. 

Vaikka 5G verkko kattaa vasta noin yhdeksän prosenttia Suomen pinta-alasta, viimeisimpien tietojen mukaan jo yli 80 prosenttia suomalaisista pääsee jo käyttämään verkkoa. 

Verkon käyttöön tarvitaan 5G puhelin tai 5G reititin. Näiden lisäksi hankintalistaan kuuluu 5G liittymä. 5G-puhelimella ja -liittymällä voidaan käyttää myös muita verkkoja, joten et jää ilman kuuluvuutta, vaikka 5G verkko ei olisikaan hetkellisesti käytössäsi.

Missä 5G kuuluu

5G Suomessa on kehittynyt nopeaan tahtiin, ja jo miljoonat suomalaiset voivat hyödyntää sen tarjoamaan nopeaa tiedonsiirtoa. Viimeisimpiin suuriin laajennuksiin kuului Oulun lähiympäristö, kun Suomen Yhteisverkko Oy laajensi verkkonsa alueelle kesällä 2022.

5G liittymä kuuluu käytännössä jo jokaisen palveluntarjoajan valikoimaan, mutta verkkoja rakentavat tällä hetkellä Elisa, Telia ja DNA. Kunkin operaattorin 5G-verkko kartta löytyy niiden omilta verkkosivustoilta. Hakeminen onnistuu joko laajemmin karttoja tutkailemalla tai yksityiskohtaisemmin osoitehaulla.

  • Elisa 5G toimi käytännössä kaikissa suuremmissa kaupungeissa ja niiden lähiympäristössä. Sen kattamaan alueeseen kuuluu jo yli 200 paikkakuntaa.
  • Telia 5G kartta palvelee jo 3,7 miljoonaa ihmistä ja on erityisen kattava. 
  • DNA 5G kartta näyttää pitkälti samalta kuin Telian, sillä 5G-verkkoa rakentava Suomen Yhteisverkko Oy on niiden yhteisessä omistuksessa.  

Kannattaa ottaa huomioon, että sekä Elisa 5G kartta, Telia 5G kartta että DNA 5G kartta päivittyvät viiveellä. Jos oma osoitteesi ei siis löydy vielä kartalta, kannattaa asia tarkistaa vielä erikseen.

Telian 5G kartta Etelä-Suomessa

Mitä hyötyä 5G-verkosta on

Ensinnäkin 5G-verkon rakennus ei ole vain hyödyllinen, vaan myös välttämätön tiedonsiirron sujuvuuden takaamiseksi. Aiemmat verkot eivät pysty yksinään vastaamaan valtavasti kasvaneeseen datasiirron tarpeeseen. Uudella verkolla varmistetaan, että suomalaiset pystyvät käyttämään nettipalveluja sujuvasti tulevaisuudessakin. 

Sen eduista pääsevät nauttimaan niin yritys- kuin kuluttaja-asiakkaat, sillä 4G-verkkoon verrattuna 5G on jopa kymmenen kertaa nopeampi. Tämän ansiosta esimerkiksi isot tiedostot, videot ja elokuvat latautuvat entistä nopeammin.

Suoratoistopalvelut lähettävät viihdettä sujuvammin, pelit toimivat tökkimättä, eivätkä muun muassa live-pelipöytien yhteydet katkeile kesken tiukkojen hetkien. Jos haluat testata tämän käytännössä, pelaa kasinoita ilman rekisteröitymistä.

On hyvä huomata, että nopeus voi vaihdella alueittain. Kaikkein parhaimmat tehot verkosta saa irti suurten kaupunkien alueille, kuten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella.

5G-verkon edut näkyvät myös sellaisilla asiakkailla, jotka käyttävät vanhempia verkkoversioita. Se nimittäin toimii eräänlaisena moottoritienä, joka vapauttaa tilaa kaikille tienkäyttäjille.

Samalla kun yhä useampi käyttäjä siirtyy 5G-verkkoon, 4G-verkkoon vapautuu enemmän tilaa. Tämän ansiosta myös niillä alueilla, joihin 5G kartta ei ulotu, päästään nauttimaan sujuvammasta tiedonsiirrosta.

Yhteenveto

5G on tiedonsiirron tulevaisuus ja se näkyy jo vahvasti Suomessa. Nopeasta verkosta päästään nauttimaan jo kaikissa suuremmissa kaupungeissa ja lukuisilla pienillä tai keskisuurilla paikkakunnilla.

Verkkoa alettiin kehittämään vain muutamia vuosia sitten, mutta se on laajentunut nopeaa vauhtia. Yli 3,8 miljoonaa suomalaista pystyy halutessaan käyttämään sen palveluja. 

Jos haluat tietää, kuuluuko oma kotisi 5G-kartan alueelle, voit tarkistaa asian operaattoreiden omilta sivustoilta. Niiltä löydät päivittyvät kartat, joista näet sekä 5G-verkon että muiden verkkojen kattavuuden Suomessa.

Jätä kommentti