Netin käyttäjät haluavat yhä nopeampia yhteyksiä

Internetin käyttäjät haluavat yhä nopeampia nettiyhteyksiä, ja yhteyksien palvelukokonaisuudet ovat hintaa tärkeämpia tulevaisuudessa. Valokaapelit yleistyvät ja niilllä toteutettuja liityntäpisteitä tuodaankin entistä lähemmäs asuntoja. Viimeiset metrit toteutetaan ja päätelaitteet kytketään kuitenkin kuparikaapelilla tai langattomasti, ilmenee Liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa kartoitettiin valokaapelin käyttöä kotien laajakaistayhteyksissä Suomessa ja kansainvälisesti.

Valokaapelia vedetään yhä lähemmäksi käyttäjää, mutta nopeat yhteydet saavutetaan vetämättä kaapelia asuntoihin asti. Viimeisten kilometrien matkalla nopea laajakaistayhteys on mahdollista toteuttaa kuparikaapelilla.

Palvelukokonaisuudet ratkaisevat

Raportissa arvioidaan, että tulevaisuudessa kilpaillaan palvelukokonaisuuksilla nopeuksien ja hinnan sijaan. Tällainen voi esimerkiksi olla internet-puheluiden, laajakaistan ja televisiolähetysten muodostama kokonaisuus. Yhteyksiä myydään tulevaisuudessa puhelimen, internetin ja televisiolähetysten palvelupakettina.

Viime vuosina rakennetut kyläverkot on toteutettu valokaapelilla. Aktiiviset asukkaat ovat rakentaneet kyläverkkoja, koska tarjolla ei muuten ole ollut haluttuja internet-yhteyksiä. Valokaapelia tilaajaverkoissa on maanosista eniten käytetty Aasiassa, seuraavaksi Euroopassa ja kolmanneksi eniten Pohjois-Amerikassa.

Lähde: Tietokone.fi

...Lisää tutkimustuloksia