Tutkimus: suomalaiset tyytyväisiä kiinteistöliittymiinsä

Kotitalouskohtaisia laajakaistaöiittymiä myyvät operaattorit ovat arvostelleet kinteistöliittymiä siitä, ettei niiden laatu ja palveluntaso vastaa kuluttajien vaatimuksia. Liikenne- ja viestintäministeriön teettämä tutkimus ei täysin tue väitettä. Tutkimuksen mukaan kiinteistöliittymien käyttäjät ovat olleet pääasiassa tyytyväisiä palveluihin ja erityisesti edulliseen hintaan.

Niin sanottu kiinteistöliittymä tarkoittaa yleensä sitä, että taloyhtiö tilaa operaattorilta vain dsl-liittymän, joka jaetaan halukkaiden asukkaiden kesken esimerkiksi homepna-tekniikalla. Kuukausikustannus saadaan näin laskettua keskimäärin 10 euroon kuukaudessa kotitaloutta kohti, mutta alle viiteen euroonkin kuukaudessa on usein päästy. Huoneistokohtainen enimmäisnopeus jää nykyisin yleensä enintään megabittiin sekunnissa homepna-tekniikan nykyversioiden rajoitusten vuoksi.

Ongelmia käyttöönotossa ja tuen puutteessa

Kiinteistöliittymät eivät ole olleet käyttäjilleen ongelmattomia. Vaikeuksia aiheuttivat käyttöönotto vanhojen ohjelmistojen ja laitteistojen kanssa sekä käyttäjien tietoteknisten taitojen ja operaattorin tarjoamien tukipalveluiden puuttuminen. Operaattoreilta toivottiin enemmän asiakkaiden opastamista erityisesti tietoturva-asioissa.

Käyttäjät kertoivat kokeneensa tilapäisiä häiriöitä liittymissä, mutta kuukausihinta huomioiden palveluun oltiin erittäin tyytyväisiä. Valtaosa tutkimukseen vastanneista kertoi hinnan olleen ratkaiseva tekijä kiinteistöliittmän valinnassa.

Uusille kiinteistöliittymille riittää kysyntää

Tutkimuksessa arvioidaan kiinteistöliittymiä olevan Suomessa 150 000 - 160 000 kotitaloudessa, eli noin seitsemässä prosentissa kaikista kotitalouksista. Tutkimuksen perusteella kiinteistöliittymiä on eniten pienituloisissa, alle 45-vuotiaiden, yhden tai kahden hengen ja kaupungissa asuvien talouksissa. Erityisesti opiskelijat suosivat kiinteistöliittymiä.

Tutkimuksen perusteella 23 prosenttia kotitalouksista, joilla ei vielä ole kiinteistöliittmää, olisi kiinnostunut hankkimaan sellaisen. Paljon julkisuudessa olleet internet-puhelut eivät sen sijaan herätä vielä laajaa kiinnostusta. Kuluttajista vain 12 prosenttia kertoo olevansa erittäin kiinnostunut voip-palveluista. Jotta internet-puhelut kiinnostaisivat enemmän tavallisia kuluttajia, pitäisi niiden olla selkeästi matkapuheluita edullisempi vaihtoehto.

Tutkimuksen toteutti Tampereen teknillisen yliopiston Digitaalisen median instituutissa toimiva Tekniikan ja arjen tutkimus (Tatu) yhteistyössä TNS Gallupin kanssa. Tutkimus toteutettiin suurimmaksi osaksi käyttäjien puhelinhaastatteluna joulukuun 2004 ja helmikuun 2005 välisenä aikana. Vastaajia oli yhteensä 1002. Kiinteistöliittymiä oli mukana yhdeksältä operaattorlta.

Lähde: Tietokone.fi

...Lisää tutkimustuloksia