Hakupalvelut

Tällä sivulla esitellään eri hakukoneiden toimintaa ja käyttöohjeita. Periaate kaikissa hakukoneissa on sama: Hakukone etsii palvelimilta sivuja, joilla esiintyy haettu sana. Esimerkiksi kaksiosaisen sanan haku tuottaa tulokseksi sivuja, joissa esiintyy sana joko kaksiosaisena tai sivuja, joilta löytyy jompikumpi sanoista. Haun tarkentaminen sen sijaan vaihtelee hieman hakukoneesta riippuen. Seuraavaksi hakukoneiden eli Googlen, Altavistan, Yahoon ja MSN hakumenetelmiä.


Google - www.google.com

Google on yksi parhaista hakukoneista, koska sen haussa on laajin kokoelma älykkääseen hakujärjestelmään yhdistettyjä internet-sivustoja. Google jättää huomioimatta tavalliset sanat ja merkit, joita kutsutaan nimellä "stop words", koska ne harvoin auttavat haun rajaamisessa. Tällaisia sanoja ovat mm. http, or, and, com sekä tietyt yksinumeroiset luvut ja yksittäiset kirjaimet.

Google jättää huomioimatta isot ja pienet kirjaimet, jolloin ei ole merkityksellistä hakeeko isolla vai pienillä kirjaimilla. Googlessa on valittavana haku Suomesta tai muualta Internetistä. Hakukoneella voi hakea myös kuvia.

Lisää hakumenetelmistä saat Googlen hakuohjeesta.


Altavista - www.altavista.com

AltaVista on Overture Services Inc. -yhtiön hakupalvelu ja hakutekniikan tuottaja. AltaVista toimii Kaliforniassa ja yhtiöllä on monipuolinen historia innovaatioiden kehittäjänä 61 hakutoimintoihin liittyvien patenttien osalta.

Haun rajaaminen toimii Altavistassa lähes samalla tavalla kuin Google:ssa, mutta rajaamisessa on muutamia oleellisia eroja, kuten "stop words" -termien puuttuminen. Altavista on ensimmäinen kuva-, audio- ja videohakuominaisuuksia tarjoava hakukone, jonka hakutuloksen voi määrittää suomesta tai muualta internetistä. Altavista huomioi myös isot ja pienet kirjaimet, jolloin isolla alkukirjaimella kirjoitettu sana antaa eri tuloksen kuin pienellä alkukirjaimella kirjoitettu.

Lisää hakumenetelmistä saat Altavistan hakuohjeesta.


Yahoo - www.yahoo.com

Amerikkalainen Yahoo on toiminut vuodesta 1994 lähtien ja se kuuluu suosituimpiin hakukoneisiin. Yahoo on Stanfordin yliopiston tunnettu ja tehokas hakemistopalvelu.

Yahoossa ei ole valittanana hakua Suomesta tai muualta Internetistä, kuten Googlessa ja Altavistassa. Eikä "stop words" -termejä ole haussa. Kuvien hakeminen on kuitenkin mahdollista.

Lisää hakumenetelmistä saat Yahoon hakuohjeesta.


MSN Haku - search.msn.fi

MSN on Microsoftin kasvava hakupalvelu, joka on tullut kilpailemaan muiden tehokkaiden hakukoneiden kanssa. MSN haku muistuttaa hiukan Googlea, esimerkiksiä sponsoroidut linkit on erotettu selkeästi varsinaisesta hakutuloksesta sivun alkuun. MSN haun hakukentässä on pudotusvalikko, jolloin haku suoritetaan Internetistä tai uutisryhmistä.

MSN Haussa ei ole valittanana hakua Suomesta tai muualta Internetistä, kuten Googlessa ja Altavistassa. Eikä "stop words" -termejä ole myöskään haussa. Hakusanojen kirjainkoolla ei ole merkitystä, eli hakusana isolla alkukirjaimella tuottaa samat hakutulokset kuin hakusana pienellä kirjaimella. Kuvia ei myöskään voi hakea MSN haulla.

Lisää hakumenetelmistä saat MSN-hakuohjeesta.


Muita hakukoneita